Noutati

» 12.10.2011
Sa lansat situl oficial
www.trufe-negre.ro

» detalii....

 

» 05.07.2011
Sa lansat situl oficial www.lagoto.ro
» detalii.... 

Ingrijirea unei Lagotto Romagnolo

» Ingrijirea blanii
Pentru a putea avea grija de aspectul exterior al cainelui dumneavoastra, acesta trebuie obisnuit cu acest ritual inca din perioada de pui. Un caine mai in varsta si mai puternic, care nu este obisnuit cu ingrijirea regulata, va incerca sa se opuna, astfel incat perierea periodica ar putea deveni o problema majora.
Blana lui creata trebuie pieptanata cel putin o data pe saptamana. Acest lucru nu este un lux inutil. In timpul ingrijirii blanii s-ar putea sa observati lucruri cum ar fi mici leziuni, capuse si alti paraziti, pe care altfel nu le-ati fi observat.
Dupa o plimbare in parc, la iarba verde sau la padure, veti observa ca blanita catelului colecteaza seminte de plante (in special daca blana este lunga). Daca nu il veti ajuta cu un periaj adecvat, catelul se va incapatina sa le scoata singur, ocazie cu care ar putea sa va umple masina sau sufrageria de seminte, lucru destul de neplacut.
Cind veti dori sa spalati catelul aveti grija sa folositi un sampon special pentru caini, care sa nu afecteze uleiurile naturale ale pielii. Cu toate ca este un caine obisnuit cu inotatul in apa rece, ar fi indicat totusi sa nu lasati catelul cu blana uda sa iasa afara sau intr-un loc cu curentii puternici de aer.
Fiind o rasa cu blana destul de lunga, este necesar sa il tundeti cel putin o data pe an. Desi nu este o treaba prea grea, in cazul in care nu va incumetati sa va tundeti catelul acasa, puteti apela la un salon de ingrijire a animalelor de companie.
In timpul plimbarilor, se pot stringe intre pernitele picioarelor, bilute de pamint uscat sau seminte de plante care ii jeneaza la mers.

Este indicat tunderea periodica cu masina de tuns sau foarcele curb a parului dintre pernitele labutelor (in cazul folosirii foarfecelui, mentineti curba acestuia indepartata de picior pentru a evita sa raniti pernutele de la labute).
Daca in care doriti sa participati cu catelul la un concurs de frumusete, pregatirea blanitei ar trebui sa fie facuta de catre o persoana cu experienta. Stilul corect al tunsorii poate fi obtinut de la asociatia rasei respective sau de la crescator.

» Ingrijirea urechilor
Pentru toaleta urechilor este important de stiut sa nu se foloseasca betisoare de urechi, deoarece singurul lucru pe care il fac acestea este sa impinga murdaria si mai adanc. Folositi, in schimb, o solutie otica pentru curatat. Puneti picaturi in fiecare ureche si masati, apoi indepartati excesul de solutie si orice mizerie de pe suprafata urechilor cu un servetel.
La Lagotto le creste par in canalul auditiv. Neindepartarea lui ar putea duce la aparitia unor infectii. Acest par in exces ar trebui inlaturat cu regularitate. Evitati sa inlaturati prea mult o data, dar nici nu smulgeti cate un fir de par pentru ca este dureros pentru caine; gasiti o cale de mijloc.

» Ingrijirea ghearelor
Mentineti ghearele cainelui dumneavoastra cat mai scurte. Atunci cand un caine paseste cu regularitate pe suprafete dure, ghearele lui se vor toci de la sine, dar unii caini au gheare care cresc rapid si cea mai buna solutie este taierea lor in mod regulat. In cazul in care nu aveti experienta in taierea ghearelor, va puteti duce cainele la un cabinet veterinar, unde o persoana calificata se va ocupa de taierea lor sau ar puatea sa va dea indicatii cum o puteti face chiar dumneavoastra acasa.

» Ingrijirea dintilor
In general, daca se hraneste catelul cu mincare uscata si din cand in cand, roade un os de calitate, dintii nu ar trebui sa necesite o ingrijire prea riguroasa.
In schimb, cainii care sunt hraniti in special cu mancarea moale si rareori daca au sansa sa-si foloseasca dintii sunt mult mai predispusi la aparitia tartrului – cu toate probleme produse de acesta. Verificati cu regularitate daca animalului a inceput sa-i apara tartru pentru ca prevenirea este intotdeauna mai buna decat tratarea.
Daca observati acumulare de tartru pe dintii catelului dumneavoastra, va sfatuim sa-i achizitionati de la magazinele specializate betisoare de ros speciale sau sa apelati la ajutorul unui medic veterinar pentru indepartarea tartrului.


Moto:

Daca ti-ai luat caine accepta-i si purecii (Valeriu Butulescu)