Noutati

» 12.10.2011
Sa lansat situl oficial
www.trufe-negre.ro

» detalii....

 

» 05.07.2011
Sa lansat situl oficial www.lagoto.ro
» detalii....


 

Istorie

Timp de secole, rasa de caini Lagotto, erau ajutorul de nadejde al vinatorilor de pasari, in intinsele mlastini din zona Romagna, din nord-estul Italiei. Blana lui deasa si creata l-a protejat de spinii tufarisurilor prin care alerga zilnic si l-a ajutat sa reziste perioade lungi in apa rece, cautind si aportand vinatul.

In secolul XIX, cind s-a trecut la drenarea mlastinilor si transformarea lor in terenuri agricole, numarul efectivelor de vinat cu aripi a scazut, iar rasa a inceput sa-si piarda functia de caine aportor.

Datorita simtului foarte dezvoltat al mirosului, a rezistentei lui naturale si a usurintei in dresaj, rasa a fost folosita din ce in ce mai mult pentru cautarea acelor tuberculi subterani foarte valorosi numiti trufe. In acest scop s-a facut o contraselectie pentru reducerea instinctului de vinator.

Astazi Lagotto, este o rasa specializata in culesul trufelor, raspindita peste tot in lume unde aceste delicatese culinare cresc in mod natural sau in plantatii specializate.

Poza: Lagoto romagnolo culegind trufe

Clasificare FCI (Federatia Chinologica Internationala) Lagotto Romagnolo

Grupa 8 - caini retriever, de vânătoare şi de apă. Secţiunea 3 - câini de apă. Nr. 325/bis

 

Este potrivit Lagotto pentru tine?

Lagotto sint caini si plini de viata jucausi si afectuosi. Sint foarte usor de dresat putind fi la fel de bine un vinator de trufe, un caine de paza sau un companion pentru intreaga familie.

Iubeste copii si este in stare sa se joace o zi intreaga cu ei.

Aveti un caine Lagotto in casa? Puteti dormi linistiti, nu va intra nimeni la dumneavoastra in casa fara sa fiti avertizati. Lagotto este o rasa care doarme cu urechile deschise si se trezeste la cel mai mic zgomot.

Desi nu este o rasa de caini galagiosi, poate fi destul de vocal cind o persoana necunoascuta apare in zona lui. Fiind o rasa teritoriala, poate trece un timp pina admite strainii in spatiul lor personal.

Avind in vedere ca blana rasei Lagotto este compacta si ii cade destul de putin par, este potrivit si pentru familii a caror membri sufera de alergii.

Fiind un caine de lucru, are nevoie zilnica de miscare. Daca sinteti o persoana ocupata, iar in familia dumneavoastra nu exista cineva care sa poata plimba zilnic catelul, poate ar fi bine sa va indreptati atentia cate o alta rasa de caini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moto:

Cainele este singura fiinta de pe Pamant care isi iubeste stapanul mai mult decat pe el insusi. (Josh Billings).
"Numai cand vei iubi un animal vei simti iubirea cu toata inima." (Anatole France)